img 

Dlaczego własnie śluz ślimaka w naszych kosmetykach

Ten magiczny składnik spłyca zmarszczki, ekstremalnie nawilża i likwiduje blizny.

Masz go w swoim kremie do twarzy?

 

Mimo, że znany od czasów starożytnej Grecji, a dokładnie opisany w XVIII wieku, to do szerszej publiczności dotarł dopiero w latach 80-tych. My dowiedziałyśmy się o nim ze sklepów z koreańskimi kosmetykami. Okazuje się jednak, że nie tylko Azjatki mogą cieszyć się rodzimymi kremami… ze śluzem ślimaka

 

Cechą charakterystyczną Helix aspersa Muller, czyli brunatnego ślimaka ogrodowego, jest jego ciągła regeneracja tkanek za pomocą śluzu, które nieustannie uszkadzają się podczas poruszania.

 

Co zawiera śluz ślimaka?

 

alantoinę, która działa intensywnie nawilżająco, a także kojąco i przeciwzapalnie, przyspiesza regenerację skóry, łagodzi podrażnienia i zmiany trądzikowe, usuwa blizny, rozstępy, cellulit i wrzody, przyspiesza gojenie się ran

 

kwas glikolowy, który spowalnia procesy starzenia się skóry, wygładza, odświeża i regeneruje skórę, usuwa martwe naskórki, działa oczyszczająco, reguluje proces wydzielania sebum oraz zwęża ujście gruczołów łojowychkolagen i elastynę odpowiadające za sprężystość oraz jędrność skóry

 

witaminy A,C i E które odżywiają i regenerują skórę

 

Gruczoły w odnóżach tylko malutkich ślimaków produkują duże ilości dwóch rodzajów śluzu:pierwszy z nich to limozyna - bez żadnych wartości drugi to kryptozyna, która ślimakom służy do zabezpieczania i regeneracji delikatnych tkanek, które podczas poruszania się ulegają uszkodzeniu w kontakcie z twardą powierzchnią. I to właśnie ona używana jest w kosmetologii.W kryptozynie, oprócz wcześniej wymienionych składników, znajdują się są także przeciwutleniacze, witaminy, oligoelementy i naturalne antybiotyki, skuteczne m.in. przeciw bakteriom, które najczęściej występują w przebiegu infekcji skórnych.

Komu polecane są kremy ze śluzem ze ślimaka
?

 

Ze względu na działanie bakteriobójcze ekstrakt ze ślimaka sprawdza się w przypadku cer problematycznych i trądzikowych, pozwalając uniknąć zakażeń bakteryjnych. Ma właściwości antyoksydacyjne oraz wspomaga procesy namnażania się komórek, dzięki czemu odpowiednia jest dla wszystkich typów skóry, stymulując procesy odnowy i poprawiając strukturę.

 

Jak pozyskiwany jest śluz ze ślimaka?

Ślimaki większość czasu spędzają w parku hodowlanym, żywiąc się roślinami. Proces pozyskania śluzu trwa kilka dni, w trakcie których ślimaki poddawane są procesowi oczyszczania, a bezpośrednio przed całym zabiegiem - delikatnej stymulacji, podczas której wydzielają kryptozynę. Wszystko odbywa się bez uszczerbku dla ślimaków (w przeciwnym razie zaczynają one wydzielać szkodliwe dla skóry toksyny i śluz staje się bezwartościowy). Śluz uzyskiwany jest wyłącznie ze zdrowych mięczaków hodowlanych pod ścisłą kontrolą.
Z jednego ślimaka można jednorazowo uzyskać mniej więcej łyżeczkę śluzu. Potem mięczaki wracają do parku hodowlanego, gdzie regenerują się przez minimum dwa tygodnie.

 

Właściwości śluzu ze ślimaka:

nawilża i ujędrniaprzyspiesza gojenie się ranregeneruje skóręzmniejsza skłonność do alergii i uczuleńpomaga w pielęgnacji i leczeniu skóry z trądzikiemzwalnia proces starzenia się skóry i wygładza istniejące zmarszczkiwygładza blizny i zmniejsza widoczność rozstępówwspomaga leczenie żylaków. 


Co tu więcej dodać, ten składnik jest niezwykłe bogaty w składniki aktywnie naprawiające, odmładzające i regenerujące naszą skórę.  


Powinien być Twoim najlepszym przyjacielem, bo moim już jest. 


Zachęcam do odwiedzenia naszego sklepu on-line : http://www.snailsgardencosmetics.com


Natura daje nam to co najlepsze :) 

Niesamowite! Jak on trafił do kosmetyków

Jak śluz ślimaka trafił do kosmetyków ?


Kremy zawierające wyciąg z niewielkiego szarego ślimaka są dziś uważane za jedne z najskuteczniejszych w poprawianiu kondycji starzejącej się skóry. Może dlatego, że ich odkrycie zawdzięczamy badaniom onkologicznym.


Pewien mały ślimak nie pojawiłby się w kosmetologii, gdyby nie dr Rafael Abad Iglesias, hiszpański onkolog kliniczny. W latach 60. XX wieku badacz ten rozpoczął poszukiwania substancji, która byłaby skuteczna w leczeniu poparzeń 

skóry u chorych na nowotwory, poddawanych radioterapii. Zainteresował się m.in. ślimakiem o łacińskiej nazwie Cryptomphalus aspersa, który w niezwykły sposób potrafił bronić się przed promieniowaniem jonizującym. 

Promienie wywoływały co prawda na jego skórze niewielkie rany, które jednak szybko znikały. Zwierzak uwalniał bowiem na uszkodzone miejsca duże ilości śluzu, dzięki któremu skóra błyskawicznie ulegała naprawie. Zaskakujące było to, że śluz, wytwarzany przez ślimaka do leczenia ran, miał inny skład niż ten, 

który jest uwalniany podczas ruchu. Podczas przemieszczania się ślimak pozostawia ślad, jest to śluz tzw.motoryczny, który ułatwia mu poruszanie się. 


Piętnaście lat zajęły dr. Iglesiasowi badania nad cudowną miksturą i testy na pacjentach z nowotworem. Powstała maść, która skutecznie łagodziła oparzenia. W 1986 roku jej efektywność przetestowano na osobach poparzonych w wyniku

awarii elektrowni jądrowej w Czarnobylu. A w 1994 roku jej receptura została opatentowana w Stanach Zjednoczonych.


Z dotychczasowych badań wynika, że wyciąg ze ślimaka aktywuje komórki Langerhansa, które mają niezwykle istotny wpływ na skórę, m.in. są współodpowiedzialne za prawidłowe działanie systemu odpornościowego, 

To dzięki niemu skóra jest gładka, zdrowa, pełna blasku i jędrna.

Skoro zatem wyciąg ze ślimaka zmusza do bardziej intensywnej pracy komórki Langerhansa u osób poparzonych, to może przyda się też do powstrzymania procesów starzenia się skóry? 


Takie pytanie postawiła sobie dr Aurora Brieva Delgado z Industria Farmaceutica Cantabria w Hiszpanii i wraz z zespołem rozpoczęła badania.

Nie jest przecież tajemnicą, że wraz z upływem lat, a także z powodu częstego przebywania na słońcu spada aktywność komórek Langerhansa. To m.in. z tego powodu skóra staje się sucha, traci elastyczność, pojawiają się zmarszczki i nieregularna pigmentacja.


Po kilku latach intensywnych badań powstał jeden z pierwszych krem regenerujący z wyciągiem ślimaka, który poprawia kondycję skóry, zwiększa jej gęstość i spoistość jej komórek, zapewnia ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. 


Dziś nadal kosmetyki ze śluzem ślimaka budzą skrajnie rożne emocje, natomiast mają tak wielu wielbicieli, którym pomogły w ich problemach ale także w odzyskaniu pięknego i zdrowego wyglądu że wszystko wskazuje na to że ten drogocenny składnik tylko zyskuje na wartości. 


Ważne jest także jaka jest jakość wyciągu ze ślimaka stosowana w kosmetykach, bo od tego zależy jego działanie. 


Krem ze śluzem ślimaka do cery trądzikowej 


Krem PRESTIGE 


Mam nadzieję że nie nudziliście się, a przy okazji dowiadujemy się nowych, ciekawych rzeczy. 


Dziękuję za Twój czas :) 

Dlaczego warto je stosować - masło z awokado

Masło z awokado – dlaczego warto je stosować

 

Awokado to naturalnie występujący w regionach Meksyku i Ameryki Środkowej. 

Awokado znane jest przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych, a dzięki rosnącej popularności uprawiane jest na dużą skalę w wielu różnych

rejonach świata. Olej z awokado pozyskiwany jest z miąższu owoców, posiadających bardzo wysoką wartość odżywczą.


Awokado i jego właściwości 


Awokado jest bogate w kwas oleinowy, dzięki czemu polecany jest przy problemach z wysokim cholesterolem. Ponadto jest źródłem witamin: C, E (witamina młodości), A, B1, B2, PP, K, H oraz kwasu pantotenowego i foliowego. Znajdziemy w nim wiele substancji mineralnych, między innymi wapń, potas, fosfor i żelazo. Ponadto owoce awokado zawierają 2% białka i aminokwasy: histydynę i lecytynę, fitosterole, skwalen. Awokado to bomba witaminowa dla naszego organizmu, warto zatem nie tylko regularnie je spożywać, ale także wykorzystać go do pielęgnacji skóry.


OLEJ Z AWOKADO 


Olej z awokado tłoczony na zimno charakteryzuje się zielonkawym kolorem, lekkim orzechowym smakiem i zapachem świeżego miąższu owocowego. 

Olej z awokado praktycznie nie zawiera cholesterolu i jest ubogi w nasycone 

kwasy tłuszczowe. Olej z awokado doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek i innych potraw.


Ze względu na swoje szczególne właściwości olej z awokado jest często wykorzystywany w produktach zdrowotnych i pielęgnacyjnych. 

W skład oleju z awokado wchodzą: kwas olejowy( 48-81%), glicerydy kwasu linolowego (6-18%) i glicerydy innych kwasów tłuszczowych tj.palmitooleinowy, 

palmitynowy czy stearynowy.

Właściwości masła z awokado 


Masło z awokado można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu.

☆ nawilżenie skóry


Masło z awokado doskonale nawilża, z uwagi na to, że głęboko wnika w skórę. Masło zapewnia długotrwałe nawilżenie, pozostawiając skórę gładką i aksamitną. Doskonale sprawdza się przy problemach suchej skóry, łagodząc podrażnienia i przesuszenia. Ponadto masło koi skórę i wyrównuje jej koloryt.


☆ wygładzenie skóry


Dzięki wysokiej zawartości witaminy E masło z awokado zapewnia skuteczną ochronę skórze i pomaga utrzymać ją w dobrej kondycji.


☆ działanie przeciwzmarszczkowe


Masło z awokado posiada zdolność do opóźniania procesów starzenia skóry. 

Działa ochronnie na mitochondria i neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu zmarszczek, jak i utracie jędrności skóry.


☆ dla skóry trądzikowej


Dzięki zdolności przenikania w głąb skóry masło z awokado doskonale łagodzi stany zapalne skóry, które spowodowane są przez zatkane gruczoły łojowe. Pozytywnie wpływa na redukcję nadmiernego wydzielania sebum,

a także usuwa martwe komórki. Masło z awokado łagodzi stany zapalne i wyrównuje koloryt skóry.


☆ ochrona przed słońcem


Masło z awokado to naturalny filtr przeciwsłoneczny. Dzięki jego stosowaniu skóra nie ciemnieje Korzystny wpływ na skórę zawdzięcza wysokiej zawartości dobrych mono tłuszczów nasyconych, które tworzą na skórze warstwę ochronną.


☆ masło z awokado na łuszczycę


Masło z awokado jest także polecane na łuszczycę, z uwagi na silne działanie nawilżające. Dzięki bogactwu minerałów, zwiększa zdolność skóry do regenerowania, oraz produkowania coraz to silniejszych komórek skóry. 

Wysoka zawartość kwasu oleinowego poprzez swoje silne działanie przeciwzapalne, pomaga zwalczać problemy skórne takie jak egzema, łupież, łuszczyca, ukąszenia, rogowacenie.




Tak zwykły a zarazem niezwykły kosmetyk. Sprawi że zapomnisz o suchej skórze i będziesz delektować się gładką i delikatną doskonałością :) 



Masło z AWOKADO-zamów już dziś


Zachęcam do odwiedzin i polubienia naszej strony FB  


Eko Snails Garden-krem ślimaka 

logast

© Copyright by Snails Garden
Projekt graficzny: Virtual People